Jeugd-Punt in Wijdemeren

 

Jeugd-Punt Wijdemeren zet in op een positief jeugdbeleid. Dat wil zeggen, dat wij ons niet alleen richten op de risicogroepen, maar ons tevens richten op de welwillende en actieve jongeren in de gemeente. Het jongerenwerk faciliteert niet alleen in jongerencentra, maar zet ook in op participatie, activering van jongeren, ondersteuning in de vorm van coachingtrajecten, preventie en nog veel meer.

Het jongerenopbouwwerk van Jeugd-Punt is sinds eind 2015 actief in de gemeente Wijdemeren. Zoekende naar een centrale uitvalsbasis, voor activiteiten en overige contactmomenten met jongeren, opvoeders en het netwerk, is begin 2016 JC ’t Hok in het leven geroepen. Van jongeren, voor jongeren. Een multifunctioneel jongerencentrum, dat het niet van het oppervlak moet hebben, maar van de inhoud. Werkzaam in het enorm uitstrekkende gebied van Wijdemeren, kent ons 'kantoor' dan ook geen muren en zijn wij veel ambulant onderweg. Om hulpvragen op te halen in de sociale leefomgeving van de jongeren en om dit samen met lokale partners, te vertalen naar een passend aanbod. Het bescheiden programma zoals dat nu in overleg met de gemeente wordt ingezet, is een aanzet tot een specifieker aanbod. Toegespitst op de vraag van de doelgroep en het netwerk in Wijdemeren.

Hieronder geven we een kort overzicht van het jongerenopbouwwerk in Wijdemeren:

Vindplaatsgericht werken
Het fundament van ons werk, kennen en gekend worden in de buitenruimte. Wij zijn daar, waar jongeren in Wijdemeren zich ophouden. Van sportcentrums, horeca, (basis)scholen tot het straatleven. Wij bouwen bruggen, daar waar de straatcultuur en de burgercultuur in Wijdemeren elkaar niet kunnen vinden. Wij halen de vraag op, formuleren dit met de doelgroep tot een concrete hulpvraag en gaan kijken binnen het bestaande sociale vangnet, naar een passend aanbod op maat. Wij signaleren en analyseren de trends en ontwikkelingen van jongeren in de gemeente, wij informeren, adviseren en activeren de jongeren en het netwerk om samen iets te realiseren en indien nodig bemiddelen wij tussen de partijen.

Sluitende Aanpak
Conform de aanpak van Patrick Smelt, hebben wij de zogenoemde +- mee methodiek in Wijdemeren geïmplementeerd. Hierbij slaan wij met lokale partners de handen ineen om overlastsituaties of andere excessen in de buitenruimte in kaart te brengen. Wij zetten gezamenlijk een integrale aanpak uit, die breder dan alleen het jongerenwerk, gedragen wordt. De betreffende groep wordt ingedeeld in positieve leiders, negatieve leiders en meelopers. Positieve leiders worden in een overlastgevende groep beloond met extra verantwoordelijkheden, ondersteuning of gezamenlijke realisatie van een leuke activiteit voor de groep. Negatieve leiders krijgen minder vrijheden. De meelopers in de groep zien dit en reageren natuurlijk vanuit hun eigen referentiekader en kiezen voor de meest positieve weg. Zo krijg je een nieuwe groepsdynamiek en komt de groep positief in beweging.

Jongerencoaching
Jongeren, die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, krijgen een aanbod om gecoached te worden door de jongerenopbouwwerkers van Jeugd-Punt. Vaak wordt zo’n jongere doorverwezen vanuit het Sociaal Wijk Team Wijdemeren of worden Jeugd-Punt medewerkers zelf benaderd door de jongeren. Hoe dan ook, het aanbod is vrijblijvend en zonder enige dwang. Er wordt niet gekeken naar het verleden, maar er wordt een perspectief gecreëerd waarin de jongere zich kan ontwikkelen in zijn of haar competenties en talenten. Een jongere wordt in zijn eigen kracht gezet, waardoor het geen 'consumptie' maar de jongere door eigen inzet vooruit komt, met gepaste steun van de jongerenwerker uiteraard. De hulpvragen lopen uiteen van problemen thuis of op school, tot vragen over genotmiddelen, van seksuele escapades tot aan justitiële problematiek. Overstijgt de hulpvraag de expertise van de jongerenwerkers, dan wordt er toegeleid naar de specialistische hulpverlening. Voor, tijdens en na het hulpverleningstraject, houdt de jongerenwerker contact. Dit zorgt voor een veilig ontwikkelingsveld voor de jongere in kwestie.

Wilt u meer weten over het jongerenopbouwwerk in Wijdemeren? Neemt u gerust contact met ons op!

Contact

JC 't Hok 

Oud Loosdrechtsedijk 2a, Loosdrecht

 

Ellis van Tilburg (teamleider) 

EvT@jeugd-punt.nl 

06-1012 0162

 

Charelle Melachris (jongerenwerker)

CM@jeugd-punt.nl 

06-1181 1559

 

Willemijn Schimmel (jongerenwerker)

WS@jeugd-punt.nl 

06-1087 0188

 

Delano Neslo (jongerenwerker)

DN@jeugd-punt.nl 

06-4283 4233

 

Jilali Saber (jongerenwerker)

JS@jeugd-punt.nl 

06-1949 7597