?>

Woudenbergse Straatpa’s zien om naar jongeren

Wat is het mooi als niet alleen jongerenwerkers, maar ook ‘gewone’ mensen uit de buurt omkijken naar jongeren! In Woudenberg wordt dat werkelijkheid met het project ‘Straatpa’s’. Vijf Woudenbergse mannen zetten zich vanaf begin oktober 2023 in om – samen met Jeugd-Punt – verbinding te maken met jongeren in hun eigen dorp.

Foto’s door; Annevdl Fotografie

Hoe komen we nog meer in contact met jongeren in Woudenberg, en vooral: hoe leggen we de verbinding met de andere inwoners van het dorp? Die vraag stelden jongerenwerkers Anique van der Vegte en Jiska Roosendaal zichzelf al langer. “Het motto van Jeugd-Punt is ‘Laat je zien!’ Hoe mooi is het als niet alleen wij als jongerenwerkers, maar ook mensen uit het dorp jongeren daartoe uitnodigen”, aldus Anique. Toen Stichting Boom na het lezen van een artikel over Jeugd-Punt in de plaatselijke krant, aanklopte met de mededeling dat ze graag wilden bijdragen aan ons jongerenwerk, wisten we dan ook gelijk wat we met die extra financiering wilden doen: een project starten dat bijdraagt aan meer verbinding in de wijk.

Divers groepje
Zo werd de ‘Straatpa’s’ geboren; een nieuw project waarbij Woudenbergse mannen zich als rolmodel inzetten voor de jeugd in hun eigen buurt. Vijf Straatpa’s zijn inmiddels aan de slag, waarvan de oudste 75 en de jongste 21 jaar. “Het is een mooi divers groepje”, zegt Anique. “Met als gemene deler dat ze allemaal hart hebben voor jongeren, en een inborst van ‘naar elkaar omzien’. Gaaf is dat we bij hen onderling al zien gebeuren wat we voor de jongeren zo graag willen; verbinding, elkaar herkennen, met elkaar meeleven.”

Mee op pad
De Straatpa’s zullen regelmatig aansluiten bij activiteiten van Jeugd-Punt in Woudenberg, zoals het maandelijkse jongerenfeest, en gaan af en toe een avond mee de straat op. Ook sluiten ze bijvoorbeeld aan bij voorlichtingen voor ouders. Anique: “Het gaat erom dat de Straatpa’s de jongeren leren kennen, zodat ze in de buurt of bij de supermarkt makkelijk een gesprekje kunnen aanknopen. Hoe is je tentamen gegaan, hoe is het afgelopen met die ruzie? Dat jongeren zich breder in het dorp gezien weten, is zo waardevol. Daarnaast kunnen de Straatpa’s een tolkfunctie vervullen tussen jongeren, ouders en andere dorpsgenoten. En bij evenementen als oud&nieuw kunnen ze helpen om jongeren op te roepen niet te rellen. Jongeren nemen zo’n boodschap makkelijker aan van iemand met wie ze een band hebben.”

Lancering
Het project is nog niet in steen gebeiteld, de komende tijd zal blijken hoe het concreet uitpakt. De jongerenwerkers trekken hierin nauw met de Straatpa’s op een begeleiden hen. “Wij geven de Straatpa’s een platform en zetten het merk stevig neer, met herkenbare shirts en een voorstelrondje van de pa’s op onze social media-kanalen. Wie weet komen er in de toekomst nog meer Straatpa’s bij. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om dat zij een deel van ons werk gaan doen, maar dat jongeren zich in hun dorp omringd weten door lokale influencers of voorbeeldfiguren. Door straatvaders dus, oftewel Straatpa’s. We zien ernaar uit!”