Het is en was volop in het nieuws: jongeren hebben het zwaar gehad tijdens de harde lockdown. Deskundigen waarschuwen voor de gevolgen op lange termijn, zoals leerachterstanden, eenzaamheid of psychische klachten. We zijn daarom blij dat het kabinet de maatregelen, ook voor jongeren, steeds verder versoepelt en de middelbare scholen weer open zijn. Al zijn we er nog niet.
Eenzaamheid in lockdowntijd
Steve, jongerenwerker in Montfoort, ziet de gevolgen van de lockdown bij de verschillende jongerengroepen waar hij mee werkt. “Sommige groepen kwamen nog wel vaak buiten, maar van sommige andere jongeren hoor ik dat ze hun vrienden door online school nauwelijks zagen. En nog steeds staan de maatregelen het onderlinge contact in de weg. Ik ben bang dat dit voor veel eenzaamheid zorgt.” “Ook schooldirecteuren vertellen ons dat ze zich zorgen maken om leerachterstanden en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen”, vult teamleider Ellis aan. “Meer leerlingen kampen met depressieve gevoelens. Veel jongeren herpakken zich gelukkig goed, maar voor sommigen zal de crisis langdurige gevolgen hebben.”
Jeugd-Punt zoekt jongeren op
Tijdens de lockdown hebben we alles op alles gezet om jongeren te blijven bereiken. Voor kwetsbare groepen bleef de inloop open. Daarnaast organiseerden we veel buitenactiviteiten, van een speurtocht tot sporttoernooi. Belangrijk om jongeren zo af en toe te helpen ontsnappen aan hun kleine wereld. Natuurlijk ging ook het ambulante werk, de 1-op-1 coaching en het online jongerenwerk gewoon door. Deels online. “Via Instagram en Facebook hebben we veel contact kunnen houden met onze jongeren en intensieve gesprekken gevoerd”, zegt jongerenwerkster Munise in Stichtse Vecht. Dat het jongerenwerk juist in deze tijd onmisbaar was, blijkt uit een voorbeeld dat collega Siham geeft: “Ik kreeg een berichtje van een jonge mantelzorger die binnenkort haar moeder zou verliezen aan kanker. Ze kon haar verhaal verder aan niemand kwijt. Omdat ze in de lockdown gewoon niemand had om mee te praten, maar ook omdat in deze tijd van coronagekte de ziekte van haar moeder ineens niet meer zo belangrijk leek. Dat vond ik schrijnend om te horen. Het is zo waardevol dat wij haar een luisterend oor konden bieden.”
Jongeren in actie
Ook riep Jeugd-Punt de afgelopen tijd verschillende projecten in het leven om jongeren te motiveren zich in te zetten voor een ander. Een voorbeeld is het Young Leaders traject in Stichtse Vecht, onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd, waar dertig jongeren aan meededen. “Deze jongeren kregen een korte training en organiseerden daarna in groepjes leuke activiteiten voor kwetsbare groepen in de buurt”, vertelt Munise. De aftrap was het Ramadan-project, waarbinnen jongeren in totaal acht activiteiten op poten zetten. Vijftien jongeren hielpen bijvoorbeeld bij het maken van voedselpakketten. Anderen organiseerden een Suikerfeest. Weer anderen kochten cadeautjes voor kinderen van gezinnen die het financieel zwaar hebben. Munise: “De jongeren hebben alle cadeautjes ingepakt en uitgedeeld aan honderd kinderen, waarvan er vijftig in het AZC wonen.” Om deze acties mogelijk te maken, zamelden de jongeren samen met de stichting Charity Swap zelf maar liefst €4.400,- in.
En nu verder
Inmiddels is er steeds meer mogelijk. Bij elke versoepeling hervatten we activiteiten of zetten we nieuwe projecten op. “Ons werk was en is nog steeds zo belangrijk om jongeren een luisterend oor te bieden”, zegt Munise. “Ik merk dat er echt behoefte is aan contact; jongeren zijn blij dat we weer meer open zijn en melden zich meteen aan voor allerlei activiteiten.” Steve is hoopvol over de komende maanden. “Het is fijn dat we de jongeren steeds meer fysiek mogen ontmoeten. De komende tijd gaan we er alles aan doen het beste in hen naar boven te halen en hen te helpen zich weer aan te passen aan de nieuwe tijd.” In Stichtse Vecht start Jeugd-Punt bijvoorbeeld samen met Join Us een project om eenzaamheid onder jongeren actief op te sporen en hier samen met hen mee aan de slag te gaan. Binnen het project ontmoeten eenzame jongeren elkaar en doen ze mee aan leuke activiteiten.
Sparen, sparen, sparen
Veel jongeren zijn coronamoe. Ze kijken terug op een heftige tijd. Zoals Lisanne (15) uit Alblasserdam: “Het is zwaar. Vrienden zijn mijn uitlaatklep maar nu zag ik ze nauwelijks. Je raakt veel kwijt. Ik voelde me opgesloten.” Voor de meeste jongeren was en is het moeilijk zich aan te passen aan de coronamaatregelen. Tóch heeft de pandemie ook wel een voordeeltje… “Wat wél positief is, is dat we nu goed kunnen doorsparen. Sparen, sparen, sparen!”, zegt Ruben (19). “Ik kon mijn bijbaantje gelukkig houden en festivals en feestjes zijn er niet, dus ik geef mijn geld niet uit.” Noor (17) herkent dit. “Ik raad iedereen aan deze tijd te gebruiken om goed te sparen. Je kan altijd nog als bezorger werken, daar is nu veel werk in. En als corona straks dan echt voorbij is, hebben we genoeg geld te besteden voor leuke dingen en feestjes.”