Brr, dat was goed koud, het water bij Woldstrand in Zeewolde op 1 januari. Onze straathoekwerkers Haitham en Karim doken er evengoed met een flinke dosis enthousiasme in tijdens de Nieuwjaarsduik. Heel letterlijk een frisse start voor Jeugd-Punt Zeewolde. Want: vanaf de start van 2024 werken we in deze, voor ons nieuwe, gemeente! Straathoekwerker Haitham Taher vertelt meer.
De burgemeester van Zeewolde kwam ermee: de Nieuwjaarsduik. “We hadden een presentatie om Jeugd-Punt voor te stellen aan netwerkpartners in Zeewolde toen hij het ter sprake bracht”, vertelt Haitham. “‘Nou, daar zijn we bij!’, zei ik spontaan. Belofte maakt schuld natuurlijk, dus stonden mijn collega Karim en ik op 1 januari in onze zwembroek bij het Woldstrand.” Koud was het, zeker, maar vooral een hele leuke ervaring. “Het was mooi om gelijk aan het begin van het jaar al veel mensen in Zeewolde te ontmoeten en onszelf voor te kunnen stellen als de nieuwe straathoekwerkers. Dat werd ook echt gewaardeerd. Nog dezelfde dag stonden we bij de burgemeester op z’n Insta!”
Straathoekwerk
Eind 2023 werd Jeugd-Punt na een aanbestedingsprocedure aangewezen als nieuwe samenwerkingspartner voor het straathoekwerk in Zeewolde. Het contract met de vorige aanbieder liep af en dus was de gemeente verplicht een nieuwe aanbesteding op te starten. Jeugd-Punt schreef zich in en kwam als beste uit de bus bij de anonieme beoordeling. “Daar zijn we trots op!”, aldus Haitham. “We hebben ontzettend veel zin om middels straathoekwerk met jongeren in Zeewolde te gaan werken. Het straathoekwerk past bij ons, we hebben veel ervaring met dit type werk in andere kleine gemeentes.” Een belangrijk doel van het straathoekwerk is jongeren te laten inzien dat zij zelf de capaciteit hebben om op eigen benen te staan en lastige situaties op te lossen. Het sluit volledig aan bij de filosofie van oplossingsgericht denken en handelen waar Jeugd-Punt vanuit werkt.
Opbouwfase
Haitham gaat samen met collega Karim aan de slag in Zeewolde. Op dit moment zit Jeugd-Punt er volop in de opbouwfase. “De eerste honderd dagen gaan we vooral kijken wat er nodig is in Zeewolde en waar de wensen en behoeften liggen. Dat doen we door te praten met de gemeente, verschillende netwerkpartners en natuurlijk vooral jongeren zelf. We vinden het belangrijk eerst de behoefte goed te onderzoeken in plaats van nu snel te starten met iets dat misschien niet aanslaat. Ook stemmen we goed af met het reguliere jongerenwerk, zodat we die samenwerking vanaf het begin goed kunnen organiseren.” Verder zijn Haitham en Karim bezig om de Basement, het jongerencentrum in Zeewolde op te knappen zodat deze binnenkort opnieuw kan worden geopend. “We verwachten dat een plek om samen te komen, voorziet in een behoefte van de jongeren in Zeewolde. Hoe dit er precies uit zal gaan zien, vullen we gaandeweg verder in. Wij vinden dat jongeren daar vooral zelf een stem in moeten hebben.”
Op naar het voorjaar
Haitham ziet ernaar uit in Zeewolde aan de slag te gaan met en voor (kwetsbare) jongeren. “We zijn warm ontvangen en hebben al veel partners gezien en gesproken die heel graag willen, dat is erg fijn. Jongeren komen we in deze wintermaanden nog niet zo heel veel tegen op straat. Wat dat betreft: laat het voorjaar maar komen! We hebben er zin in om de jongeren te ontmoeten en te horen wat we voor hen kunnen betekenen. Waar we hen kunnen helpen om in hun kracht te staan en hen uit te dagen zich te laten zien!”
En de Nieuwjaarsduik, volgend jaar weer? “Zeker weten! Dan kennen we als het goed is al veel Zeewoldense jongeren en maken we er samen met hen een mooi event van.”