?>

Van vandalist naar rolmodel – Rayaan laat zich zien

7 september 2018, 23.11 uur. Melding bij de politie: er zijn afvalbakken in brand gestoken. Buurtbewoners schrikken zich kapot van het grote vuur. Een groep tieners komt net op tijd weg. Op ééntje na: de 15-jarige Rayaan uit Maarssenbroek. Die overigens zelf de melding deed… uit pure schrik over de gevolgen van de impulsieve actie.

Acht jaar was Rayaan toen hij met zijn alleenstaande vader en zes broers en zussen vanuit Yemen naar Nederland vluchtte. Zijn vader hoopte voor zijn kinderen op een veilige jeugd en een betere toekomst in Europa. “We sliepen met z’n vieren op een kamer, maar het waren altijd wel gezellige tijden”, blikt Rayaan terug op die eerste jaren. “Ik woon nog steeds bij mijn vader, maar we zijn niet meer met zoveel.

Rayaan krijgt een taakstraf en wordt doorverwezen naar jongerenwerkers van Jeugd-Punt. Daar kan hij zijn verhaal kwijt en wordt hij uitgedaagd zich van zijn positieve kant te laten zien. Samen met drie van de andere brandstichters komt hij steeds vaker naar het centrum. Eerst vooral om samen te hangen en te gamen, maar algauw komen de jongens met een plan. Ze willen feestjes organiseren voor jongeren in de buurt en inventariseren waar jongeren behoefte aan hebben. Hun wensen worden gehoord. Met hulp van de jongerenwerkers vormen ze een groepje van vier die vanaf dan de Yorkers heten.

Nog voor de pandemie organiseren de Yorkers hun eerste feest. En dat smaakt naar meer. Samen volgen de drie bij Jeugd-Punt de Young Leaders Training, waar ze ontdekken hoe ze hun talenten kunnen inzetten voor anderen. Sindsdien zetten ze zich met veel energie in voor de buurt. In coronatijd steken Rayaan en zijn vrienden buurtgenoten een hart onder de riem met bloemetjes en kaartjes, en moedigen ze andere jongeren aan mee te doen. Ze geven sportlessen aan ouderen en werken mee aan een videoclip van nieuwe rappers uit de buurt met de boodschap er in deze tijd voor elkaar te zijn. Hun positieve inzet werd zelfs opgepakt door het nieuws .

“Waar de Yorkers eerst als last werden gezien, bedanken buurtbewoners en wijkagenten hen nu voor alles wat ze doen”, zegt jongerenwerker Delano, die de jongens al heel wat langer kent. “Zo zie je wat er kan gebeuren als je jongeren positieve aandacht geeft en in hen gelooft.” Rayaan, die nu zelf jongerenwerker wil worden, heeft een waardevolle les geleerd: “Ik zie nu dat als je op een andere manier communiceert, mensen niet zo onaardig tegen je doen. Ik heb echt spijt van dat incident, maar het was wel nodig om dit te beseffen.”